lunes, 16 de septiembre de 2019

Resum T.1 ciències naturals

Aquí vos deixam el resum de la pàg 4, 5,6 i 7 de ciències naturals. Com són l'organització i les funcions del cos humà?


TEMA 1-COM RESPONEM ALS ESTÍMULS?
1.    L’espècie humana: l’esser humà està format per cèl·lules, teixit, òrgans, aparells i sistemes. Cada un d’ells amb la seves funcions:
·         Teixits: Conjunt de cèl·lules especialitzades en fer una determinada activitat, molt semblants entre si i que tenen un mateix origen. Per exemple el muscular i el nerviós.

·         Òrgans: Són estructures constituïts per diversos teixits que conjuntament realitzen un acte. Per exemple el cor mou la sang.


·         Aparells: Són conjunts d'òrgans, que poden ser de teixits molt diferents, que actuen coordinadament en la realització d'una funció. Per exemple l'aparell digestiu.

·         Sistemes: Són conjunts d'òrgans, formats pels mateixos tipus de teixits, que poden realitzar actes independents. Per exemple el sistema nerviós.

2.    Coordinació del cos humà
·         Sistema nerviós: El sistema nerviós regula i coordina tot l’organisme.Els seus missatges i ordres es transmeten per les neurones i els impulsos viatgen molt ràpid. és un sistema precís i d’acció immediata.
·         Sistema hormonal: De manera coordinada amb el sistema nerviós, les hormones constitueixen el segon mecanisme de regulació de l’organisme. Actuen més lentament perquè viatgen per la sang, però els seus efectes són a llarg plaç i més duradors.

3.    Funcions del cos humà

·         Funció de nutrició: Mitjançant la nutrició, l'ésser humà pren aliments i oxigen de l'exterior, els transforma i n'obté matèria i energia. La matèria passa a formar part del seu propi cos permetent el creixement i renovació dels teixits; l'energia fa possible que es duguin a terme totes les activitats de l'organisme.
 Els aparells que hi intervenen són els següents: aparell digestiuaparell respiratoriaparell circulatori i aparell excretor.
·         Funció de reproducció: Mitjançant la funció de reproducció, neixen nous individus semblants als seus progenitors.
L'aparell encarregat de dur a terme aquesta funció és l'aparell reproductor, que és diferent en l'home que en la dona perquè el seu paper en la reproducció també és diferent.
·         Funció de relació: Mitjançant la funció de relació, percebem l'informació de l'exterior i de l'interior del cos, analitzem aquesta informació i emetem la resposta necessària en cada moment.
Els òrgans i sistemes implicats en la relació són: els òrgans dels sentits i els receptors interns, el sistema nerviós, l'aparell locomotor i el sistema endocrí.

SISTEMA NERVIÓS

· Els centres nerviosos i els nervis

El sistema nerviós controla totes les activitats del nostre cos. La seva forma de funcionar és la següent:
  • Capta informacions tant del cos com de l' entorn.
  • Elabora les respostes corresponents.
Està format per dos tipus d' òrgans:
·         Els centres nerviosos. Processen la informació que els arriba dels òrgans sensorials i elaboren les respostes. Són els següents:

- L'encèfal. Es troba al cap, protegit pels ossos del crani. Té forma ovalada. Consta de tres parts: el cervell, el cerebel i el bulb raquidi.

- La medul·la espinal. És un llarg cordó que recorre l'interior de la columna vertebral. Està connectada directament a l'encèfal.
Els nervis. Són fibres fines i llargues que recorren el nostre cos. Connecten els centres nerviosos amb els òrgans sensorials i les altres parts del cos
· Les neurones

Les cèl·lules que formen els òrgans del sistema nerviós són les neurones. Tenen un cos central i diverses prolongacions, una d'elles molt llarga. Les neurones estan unides entre si pels extrems de les prolongacions.


RESPOSTES DEL SISTEMA NIRVIÓS

Els moviments del cos poden ser de dos tipus: voluntaris i reflexos.

Moviments voluntaris
La visió d'una fruita ens fa allargar la mà per agafar-la. L'ull envia la informació a l'encèfal i aquest ordena als músculs del braç d'agafar-la. Es tracta d'un moviment voluntari, ja que el realitzem conscientment. Els moviments voluntaris són ordenats directament per l'encèfal.

Moviments reflexos

En punxar-nos, els nervis envien la informació a la medul·la espinal, i aquesta elabora l'ordre de retirar la mà, que és transmesa als músculs corresponents. Es tracta d'un moviment reflex o involuntari, ja que el realitzem inconscientment. Els moviments reflexos són ordenats per la medul·la espinal.




No hay comentarios:

Publicar un comentario